7 Mayıs 2016 Cumartesi

Balık Hastalıkları : Mantar

Mantar

Mantarlar akvaryumda ayrıştırıcı olarak görev yapan ve her akvaryumda bulunan organizmalardır. Balık pisliği gibi atık maddeleri ayrıştırarak temizlik konusunda önemli rol oynarlar ve normal şartlarda akvaryum için yararlıdırlar. Mantar sporları her akvaryum suyunda bulunurlar. 

Mukoza zarı zarar görmediyse balıklara zarar veremez. Hiç bir sağlıklı bir balık için tehdit unsuru oluşturmaz. Mukoza mantarların balığa bulaşmasını önleyen doğal bir salgı kalkandır. Mantarlar ise balığın derisinde tutunabilir ve incinme problemleri olduğunda balığı etkiler. 

Herhangi bir şekilde oluşan çizikler yada yaralanmalar sonucunda balık risk altında olduğundan hastalığın seyrini beklemeden akvaryumculardan alabileceğiniz mantar ilaçlarını kullanıp bemiks kompoze ampul kullanımı ile derinin veya mukozanın onarımına yardım edebilirsiniz. akvaryumculardan alabileceğiniz ilaçlar mukoza zarını koruyan ve hafif sıyrıkları hemen kapatmaya başlayan bir bileşim içerir.

Balığınızdaki yaralanma kötü durumda veya çok derin ise balığı ayrı ve tek olucağı bir akvaryuma almalısınız. Dekor veya kum içermeyen bu akvaryumda aldığınız ilaçta yazan şekilde tedaviyi uygulamalısınız.

İlaç tedavisinin yanında suyun ısısını kademeli olarak günde 2 derece olacak şekilde artırarak 30 dereceye kadar çıkartınız. Tüm ilaçlar gibi mantar ilaçlarını kullanırken yüksek havalandırma yapmalısınız. 

Akvaryumda vatoz varsa çıkartılıp uygun miktarda kaya tuzu eklenmelidir. Hastalık yok olana kadar her gün %15, hastalık kaybolduğunda ise %30 dip çekimi uygulamanız faydalı olacaktır. Bemiks kompoze ampul balığın derisinin ve mukozasının yeniden oluşumuna yardımcı olacak bir ilaçtır ve tek başına tedavi edici değilidir. 

Balığın karantinaya alma amacı hastalığın yayılmasını engellemektir. Her ne kadar hastalık diğerlerine bulaşmamış görünse bile karantina akvaryumu yanında ana akvaryumda da ilaç kullanımı ve dip çekimi faydalı olacaktır. 

Bunların yanında bazı durumlarda balıklardaki aşırı stres mukoza salgısını bozduğu için sadece stresde mantar hastalığına sebep olabilmektedir. Böyle bir durum gördüğünüzde aynı tedavi yönteminin yanı sıra stresi gidermek için gerekli önlemlerde alınmalıdır. 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder