Cennet Papağını Üretimi
Evde üretim için fazlasıyla uygun papağanlardır.
Yavru almak istenildiğind en önemlisi aynı türleri birbiriyle çiftleştirmektir. Farklı türlerde cennet papağanlarının çiftleşmesinden çok yüksek ihtimalle sonuç alınamamakta veya doğar doğmaz ölen yavrular elde edilmektetir. En kötüsüde sakat yavrular alınmaktadır.
Erişkin cennet papağanları üreme dönemlerinde her zamankinden daha gürültücü ve sinirli olur agresif tavırlar sergilerler.
Aynı kafes içinde tek çift kuş olması daha uygundur. Yuvalık için uygun boyutlar 20x20x20 cm şeklindedir. Yuvayı cennetler kendileri hazırlayacaktır, sizin yuva hazırlamak için birşeyler yapmanıza gerek yoktur.
Yuvayı hazırlayabilmeleri için kafeste kağıt parçaları, kağıt havlu, dallar, yuva ipi, kuru ot gibi malzemeler ve banyoluk bulunmalıdır. Banyoluk ne işe yarıyacak diye sorarsak kuşların kâğıt parçalarını ıslatabilmesi için gereklidir. Ayrıca bu dönemde cennetlerin daha çok banyo yapmaya ihtiyaçları vardır .
Çiftleşmeye hazır olan çift 4-5 gün içerisinde yuvalarını bu malzemeleri kullanarak hazırlar. Kafes dışında bulunmaya alışık kuşlar olsalar bile bu dönemde kafesin dışına çıkarılmamalıdır. Bulundukları odanın en sakin yerinde olmalıdırlar.
Çiftleşme olduktan sonra dişi cennet 10 gün içinde hepsi birer gün arayla olmak üzere 4-8 yumurta yapar. Kuluçka 22 ila 30 gün kadar sürer. 5-6 günlük yumurta alınıp ışığa tutulduğunda döllenip döllenmediği anlaşılacak durumdadır yinede yumurtalar çok kısa süre için yuvadan alınması annenin yumurtaları terk etme olasılığını en aza indirir. Kuluçka döneminden sonra yavrular yumurta sırasına göre birer gün arayla çıkmaya başlarlar.
Yumurtadan çıkan yavrular, anne ve babasının ağızlarında onlar için hazırladığı sindirilmiş yiyeceklerle beslenirler. Bu nedenle kuluçka döneminde ve anne ile baba yavruları beslerken yumurta maması verilmesi kuşların gelişimine yardımcı olacaktır. Yavrular doğduktan yaklaşık 1,5 ay boyunca yuvalıkta kalacaklardır. Bu süre içinde yuvalığı temizleme ihtiyacı duyulacaktır. Bunu yaparken yavrulara kesinlikle elle temas edilmemelidir. Temizliği mümkün olduğunca hızlı halledilmelidir. Yavrular kesinlikle ellenmemelidir. Yavruların ellenmemesinin nedeni ebeveynlerin bundan hoşlanmaması ve ellenmiş bir yavruyu yuvadan atabilmeleridir.
Yavrular yuvadan 38-45 gün sonra çıkmaya başlarlar. Yuvadan çıktıklarında tamamen anne babadan bağımsız değildirler. Tamamen bağımsız hareket edebilmeye yuvalıktan çıktıktan yaklaşık 2 hafta sonra başlarlar.
Yavruların beslenmesinde ek olarak meyveli ve sebzeli konserve bebek mamalarını da kullanabilirsiniz. En azından bir yaşına gelene kadar çekirdek verilmemelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder