12 Nisan 2016 Salı

Sultan Papağanı

Sultan Papağanı 




Sultan papağanı yanaklarındaki turuncu (kulak bölgesindeki) tüylerden ayırt edilirler. Bu tüyler soluk olursa dişi, koyu renkteyse erkek olur. Genelde erkeklerin göz çevresindeki tüyler sarıdır, dişilerde ise beyaz ve gri renklerde olur ancak net olarak bir cinsiyet ayrımı uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

Çekirdek, kuru incir içi,havuç, armut sapı, kiraz sapı benzeri şeylerle beslenebilirler. Erkekler sultan papağanları konuşturulabilir. Yiyecekle insanlara alışmaları ve eğitilmeleri kolaydır. Psikolojik olarak bir sorun yaşamaması için maksimum 12 13 saat yalnız bırakılmamalıdır. Kalabalığı severler, kafeste kapalı kalmaktan hoşlanmazlar, erkeklerin çeneleri dişilere göre daha kuvvetlidir. Tek eşlidirler. Yavru almak için uygun büyüklükte kafes ve yuvalığa ihtiyaç vardır. Kafes yerinden hareket ettirilmeden temizlenmelidir. Yuvalığın altı en az bir parmak talaş v.b bir maddeyle kaplanmalıdır. Çiftleşme döneminde kuşların beslenmesi çok önemlidir yumurta maması takviyesi yapılmasında fayda vardır. Kuşlarınız her gün ortalama 14 saat ışık almalıdır ki mevsimin çiftleşme mevsimi olduğunu düşünsünler. Oda sıcaklığı 25-30 derece arasında olmalıdır.

Çiftleşme için en uygun mevsim bahar mevsimidir çünkü bu mevsimde istenilen sıcaklık ve nem oranı kendiliğinden oluşur. Özellikle erkek sultan papağını yuvalıkla daha çok ilgilenecek içinde saatler geçirecektir. İlk başlarda dişi kuşunuzun yuvalıkla daha az ilgilenmesi doğaldır.

Sağlıklı bir çift eş sultan çiftleşme dönemi boyunca günde 2 ila 5 kere arası çiftleşirler. İlk çiftleşmeden sonra 15 gün içinde dişi ilk yumurtayı yumurtlar. Daha sonra birer gün ara ile yumurtlamaya devam eder. Sultan papağanları ortalama olarak her bir kuluçkada 4 yumurta yaparlar.

Kuluçka Sultan Papağanlarında 18-20 gün arası sürer. Kuluçka döneminde kuşlarınız için düzenli banyo ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamaktan başka yapabileceğiniz bir şey yoktur. Son yumurtadan sonra 25 gün boyunca çıkmayan yumurtalar yuvadan alınmalıdır. Yavrular çıktıktan sonra kafesinizde her zaman yumurta maması haşlanmış patates ve sebzeler bulunmalıdır. 


Yavruların 7. günde gözleri açılacak, 14. günde tüylenme hızlanacak, 21. günde göğüs kafesi tamamlanmaya başlayacak ve nihayet 28. gün civarında yuvadan çıkmaya hazır hale geleceklerdir.

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder