Koyunlarda Gebelik Ve Doğum
Koyunlarda çiftleşme ile oluşan döllenmiş yumurta 3-5 gün sonra döl yatağına gelir. Döllenme ile başlayan ve doğuma kadar devam eden bu sürece gebelik denir. Koyunlarda bu süre genellikle 5 aydır. 145-155 gün arası değişir. Genel olarak geç gelişen ırklarda gebelik dönemi erken gelişen ırklara göre bir kaç gün daha uzar. Yaşlı koyunlar ise genç koyunlara göre kuzularını bir kaç gün fazla taşırlar. İkizlerde ise tek doğuma göre doğum 1-2 gün erken olur.
Gebelik döneminin son 1-1,5 ayında dişi koyuna daha dikkatli davranılmalıdır. Hızlı yürümeye veya onu zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır.
Doğuma bir kaç gün kalan koyunun karnı en büyük şişliğe ulaşır. Memeleri gerilir ve meme başına süt iner. Ferçten yapışkan bir sıvı akar.
Genellikle kolay doğum yaparlar. Doğumda yardım başın çıkması için yapılabilir ancak bu annenin ıkınmasına uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Doğumda kuzular büyük oranla ön şekilde doğarlar ancak arka şekilde de doğumlar olabilir.
Doğum tamamlandıktan sonra ya da doğum sırasında gebelik kordonu kendiliğinden kopar. Koyunlarda sonun doğumdan sonra dışarı atılma süresi 1-3 saat arasıdır. Sonun dışarı atılmasından sonra koyunun döl yatağı yavaş yavaş eski durumuna döner. Bu yaklaşık 30 gün sürer.
Kuzu doğduktan sonra göbek kordonu temizliği çok önemlidir. Kordon 4-5 parmak aşağıdan kesilmeli ve bağlanarak tentürdiyot sürülmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder